Η θεραπευτική άσκηση, ή αλλιώς θεραπευτική γυμναστική, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης. Συνδυάζεται με το υπόλοιπο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας ή εφαρμόζεται και ανεξάρτητα. Η θεραπευτική άσκηση έχει ως στόχο την βελτιστοποίηση και εδραίωση όλων των λειτουργικών και φυσικών παραμέτρων του νευρο-μυο-σκελετικού συστήματος. Με άλλα λόγια προστατεύει από την υποτροπή μίας πάθησης και ελαχιστοποιεί την μελλοντική επανεμφάνισή της. Το ασκησιολόγιο που ακολουθείται είναι –πρωτίστως- ασφαλές και απευθύνεται τόσο σε ασθενείς όσο και υγιείς ασκούμενους με κάποιο (πιθανότατα) χρόνιο μυοσκελετικό πρόβλημα.
![](https://i0.wp.com/evroston.gr/wp-content/uploads/2022/12/DSC_4203.webp?resize=399%2C265&ssl=1)
Το είδος των ασκήσεων, η τεχνική εκτέλεσης και η σταδιακή επιβάρυνση συντελούν σε ένα ασφαλές θεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων. Μπορεί να επικεντρωθεί σε μία συγκεκριμένη άρθρωση (γόνατο, ώμος, σπονδυλική στήλη κτλ) αν και τα πιο ωφέλιμα προγράμματα είναι πάντοτε συνδυαστικά. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκηση βελτιώνει: τα επίπεδα μυικής δύναμης και αντοχής, την αερόβια και αναερόβια ικανότητα καθώς και την ιδιοδεκτικότητα του αθλουμένου.
Η συνολική κατάρτιση ενός τέτοιου προγράμματος καθώς και η ορθή εκτέλεση των ασκήσεων εξασφαλίζεται από έμπειρο φυσικοθεραπευτή ο οποίος εξειδικεύεται στο κομμάτι αυτό. Το πρόγραμμα των ασκήσεων εκτελείται μόνο από έναν ασκούμενο μόνο (personal training) ή από 2-3 ταυτόχρονα (group training), εφ’ όσον αυτό είναι εφικτό. Η διάρκεια του προγράμματος ποικίλει ανάλογα με τους θεραπευτικούς στόχους αλλά γενικά κυμαίνεται στα 45’- 60’.
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε μία συνεδρία θεραπευτικής γυμναστικής (μεμονωμένα ή συνδυαστικά) είναι: ιμάντες TRX, μπάλες Pilates, λάστιχα Theraband, ασκήσεις με το βάρος του σώματος (mat), δίσκοι ισορροπίας (ψηφιακοί κά), μπάλες Bosu, πλατφόρμα Strexbox και Galilleo, στατικό ποδήλατο, διάδρομος βάδισης κτλ.
Ενδεικτικές περιπτώσεις στις οποίες προτείνεται το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης: ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ), ρήξη μηνίσκου, τενοντίτιδα υπερακανθίου και στροφέων ώμου, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης όπως αυχενικό σύνδρομο, χρόνια οσφυαλγία κτλ, διάστρεμμα ποδοκνημικής, αρθρίτιδα γόνατος κτλ.